Čakre

Cakre su energetska centra u ljudskom tijelu u tradicionalnoj hinduskoj filozofiji i yogi praksi. Svaka cakra ima svoju specifičnu funkciju i simboliku povezane s različitim aspektima života, kao što su emocije, mentalno zdravlje, seksualnost i spiritualnost. Postoji šest glavnih cakra, a to su: muladhara (korijenska), svadhisthana (sacralna), manipura (solarni pleksus), anahata (srčana), vishuddha (grlena) i ajna (tjemenska).


Detaljniji opis svakog od šest glavnih cakra:
 
  1.     Muladhara (korijenska čakra): Nalazi se u području korijena, u blizini koccika. Ova cakra odgovorna je za osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Simbolizira temeljne potrebe poput hrane, sigurnog mjesta za život i financijskog sigurnosti.
  2.     Svadhisthana (sacralna čakra): Nalazi se u području sacruma, u blizini pubertetnog područja. Ova cakra odgovorna je za emocije, seksualnost i kreativnost. Simbolizira težnju prema ispunjenju želja i potreba.
  3.     Manipura (solarni pleksus čakra): Nalazi se u području trbuha, u blizini slezine. Ova cakra odgovorna je za samopouzdanje, snagu i energiju. Simbolizira vlastiti centar i jačanje volje.
  4.     Anahata (srčana čakra): Nalazi se u području srca. Ova cakra odgovorna je za ljubav, empatiju i sposobnost da se osjećaju i primaju emocije. Simbolizira sposobnost da se voli i bude voljen.
  5.     Vishuddha (grlena čakra): Nalazi se u području grla. Ova cakra odgovorna je za komunikaciju i izražavanje. Simbolizira sposobnost da se izrazi sebe i da se čuju drugi.
  6.     Ajna (tjemenska čakra): Nalazi se u području tjemena. Ova cakra odgovorna je za intuitivno razumijevanje, uvid i spiritualnost. Simbolizira sposobnost da se vidi širi pogled na svijet.

Balansiranje svih šest cakra značajno utječe na zdravlje i ravnotežu uma i tijela, što dovodi do veće sreće, zadovoljstva i duhovnog rasta. Praksa joge i meditacije korisna je za aktiviranje i ravnoteženje cakra, kao i za povećanje svijesti o njihovoj ulozi u životu.

Joga se koristi za aktiviranje i ravnoteženje cakra kroz praksu asana (tjelovježbi), pranayama (disanje) i meditacije. To se postiže kroz fokusiranje na različite dijelove tijela koji su povezani s određenom cakrom, kao i kroz praksu disanja i meditacije kako bi se stvorila svijest i unutarnja ravnoteža.

Na primjer, praksa korijenskih asana poput Tadasane (planinske poze) i Vrksasane (drveća poze) pomažu u jačanju Muladhare cakre, dok praksa posebnog disanja kao što je Nadi Shodhana (čišćenje kanala) pomaže u ravnoteži svih cakra.

Svaki cakra odgovara određenom aspektu života, pa tako joga može pomoći u prevladavanju emocionalnih i mentalnih blokada i poticati unutarnji rast i razvoj. Ukupno, joga pruža dublju svijest o našim tjelesnim, emocionalnim i spiritualnim funkcijama te omogućuje da se one podignu na višu razinu i dovedu do veće harmonije i sreće

Cakra se često prikazuju kao lotosovi cvjetovi s određenim brojem listova i bojom. Oni su smješteni u liniji od korijena do krone, što simbolizira put od materijalnog svijeta do duhovnog svijeta.

Uključivanjem čakra u svakodnevne prakse i vježbe, ljudi se približavaju svojoj unutarnjoj snazi i mudrosti, što ih dovodi do stanja mira i zadovoljstva. Cakra su značajan dio hinduskog duhovnog naslijeđa i još uvijek se prakticiraju u moderno doba kao sredstvo za duhovni rast i osobni razvoj.


box 2
Ljubavni kalkulator